Theatergezelschap WYF bestaat uit de Utrechtse wijven Marieke Heerema (regisseur) en Iris Spanbroek (dramaturg). WYF is een theatergezelschap dat met een dosis donkere humor visuele, muzikale voorstellingen maakt over pijnlijke thema’s. Zij zien de humor in de naïeve angst, het zelfdestructieve, het onbegrip in sociale interactie, het struikelen, het falen en de goede bedoeling maar slechte uitwerking. Dit is wat we delen als menssoort. WYF stelt vragen bij doodnormale dingen en maakt voorstellingen die voor vanzelfsprekende-mensen verwarrend zijn of gevoelig liggen. Zij hopen dat de magische beelden en associaties nog lang na het einde van de voorstelling blijven malen. Essentieel theater voor de menigte met een sterke maag.


WYF is onder artistieke leiding van Marieke Heerema en Iris Spanbroek, met productionele ondersteuning van Merel de Vries.

MARIEKE HEEREMA – Regisseur


foto door: Scott Gorman

Theater is niet iets geks doen. Ik probeer mijn eigen logica helemaal serieus te nemen. Ik heb het idee dat mijn werk daar autonomer en meer eigen van wordt. In de voorstellingen die ik met WYF maak laat ik de wereld zien zoals ik hem zie: namelijk eentje waar ik geen snars van begrijp. Het kernmerk van mijn werk is dat het een specifieke visuele identiteit heeft, rijk is aan pastelkleuren, alledaags geploeter en hartverscheurende vervreemding. Alsof ik met mijn vingers over een pas geschilderd olieverfschilderij ga. Ik wil de heldere lijnen mistig maken. Ik wil het mysterieuze van het leven voelbaar maken. Ik heb een liefde voor de verloedering, de vergankelijkheid van het leven en raadselachtige karakters die je alleen maar in dromen ontmoet.

Wanneer ik artistiek onderzoek doe probeer ik vertrouwd te raken met mijn vormen en interesses. Ik zoek de chaos op, ik creëer lukraak en snuffel rond met de vraag: waar ben ik naar op zoek als maker? Binnen de Master die ik doe (Master in Theatre, Toneelacademie Maastricht) presenteer ik elke maand een visueel werk. Dit werk heeft mijn eigen voorkeuren. Met mijn vakgenoten van mijn master onderzoek ik welke rijkdom zit in mijn visuele identiteit. Wat is mijn logica? Ik voel erg veel voor de woorden van Lynch: “Het leven is sowieso niet helemaal te begrijpen, dus waarom zouden mijn films dat wel moeten zijn?” amen.
Voor mijn portfolio zie: www.mariekeheerema.nl

IRIS SPANBROEK – Dramaturg


foto door: Scott Gorman

Theater is voor mij de ultieme mengvorm en samenkomst van kunstvormen. In mijn dramaturgiepraktijk richt ik me op de analyse van deze mengelmoes. Ik ben geïnteresseerd in interdisciplinariteit en de grenzen en ontmoetingen tussen verschillende kunstvormen. Hoe faciliteer je een huwelijk tussen visualiteit, surrealiteit, en beweging? Waar verandert tekst in geluid, beeld in compositie, en realiteit in droom?

Wat onbegrijpelijk is voor de een, is glashelder voor de ander. Perspectief is een caleidoscopische bril. Ik peuter aan de lenzen, stel scherp en on-focus, ik knoei ermee en zoek hoe absurditeit kan veranderen in logica, vragen in antwoorden en weer terug in vragen. Ik onderzoek hoe mijn methoden zowel intuïtief als theoretisch hout kunnen snijden. Ik ben reactief ten opzichte van de makers waarmee ik werk, en actief in de kennis en verbeelding die ik meebreng.

MEREL DE VRIES

Merel ondersteunt zowel productioneel als zakelijk bij de voorstellingen van WYF.

foto door: Wytze de Vries