WYF bestaat uit drie wijfen: Marieke Heerema, Nelleke van Doorn en Iris Spanbroek. Zij omarmen de rafeligheid van het leven. Ze maken opgefokte en aandoenlijke voorstellingen over de mens en al zijn tekortkomingen. Door het absurde in het alledaagse te laten zien, grijpen ze je bij de strot. Het gevoel wat dat kutwijf uit je straat bij je oproept. Dat lekkere wijf. Dat ordinaire wijf bij het kopieerapparaat op kantoor. Dat wijf die je niet begrijpt maar waar achteraf misschien toch wat in zat. Knarsetandend wil je wegkijken en met samengeknepen billen en verhoogde hartslag zal je de zaal uitlopen.

WYF RECLAIMED WIJF.

In september 2020 stonden ze met onze debuutvoorstelling KOPFKINO op Amsterdam Fringe Festival. Hier is liefde voor werken vanuit verschillende disciplines ontstaan. Zij combineren de theatrale kracht van al deze vakmatige perspectieven. WYF werkt elke voorstelling samen met kunstenaars uit diverse vakgebieden.

Marieke Heerema
regisseur
[AHK Theaterdocent verkort 2019]
http://mariekeheerema.nl/

WYF is onder artistieke leiding van Marieke Heerema. Zij is daarnaast regisseur. WYF heeft onder de naam collectief SUFFIX vorig jaar voor het Amsterdam Fringe Festival de voorstelling KOPFKINO gemaakt. Met deze voorstelling wilde ze de vinger leggen op het verborgen leed in menselijke relaties. In 2019 speelde haar locatievoorstelling Go Fuck Yourself gemaakt tussen de werkplaatsen van kunstenaars op kunstbroedplaats De Nijverheid (Utrecht). Dit leverde verrassende beelden op. De beelden die zij maakt zijn afstotelijk, ergerlijk maar ook grappig en boeiend. Zij heeft een liefde voor het inzoomen op kleine details van alledaagse haperingen van de gewone mens. In 2018 maakte zij de voorstelling Group v.s. one voor festival In De Diamantfabriek. Ook hier zetten zij misverstanden en gevoelens van personages in een scherpe stilering op het toneel. Dit ontpopte zich als een choreografie van kleine bewegingen. Het decor of locatie zal altijd leidend zijn in het werk wat zij maakt. De personages in de voorstellingen worstelen met het decor waar zij zich in bevinden. 

Nelleke van Doorn
Schrijver
[BA Wijsbegeerte 2012 en BA Theater, Writing For Performance 2021]

Nelleke van Doorn zit in het artistieke team van WYF. Zij is toneelschrijver en scenarist. Ze heeft een voorkeur voor onbenullige gebeurtenissen die betekenisvol worden. Hierbij gaat het niet om de vraag waarom iets betekenisvol is, maar om de constatering dat iets betekenisvol is.  Dit jaar schreef ze diverse theaterteksten die zijn vertoond in het HKU Akademietheater (Ronnie en Man I Really Like Vegas) en Theater Kikker (Ok Boomer, regie van Nicky Gosse).

Iris Spanbroek
Dramaturg
[BA theaterwetenschap en MA international dramaturgy, 2018]
Iris zit in het artistieke team van WYF en verzorgt de dramaturgie. Iris is sinds 2018 werkzaam als dramaturg. Als dramaturg is Iris geïnteresseerd in interdisciplinariteit en de grenzen tussen kunstvormen. Een vraag die Iris’ dramaturgie-praktijk samenvat, is: hoe kun je elementen van theater herkennen in andere kunstvormen, en vice versa? Iris’ interesse gaat uit naar ervaringstheater, audio-performances, literair werk en installaties. Iris schrijft soms voor Theaterkrant en heeft gewerkt bij De Nationale Opera en Dancing On The Edge Festival.
Binnen maakprocessen bewaakt Iris de rode draad en richt zich, als klankbord, op de wijze waarop artistieke concepten veranderen in maakprocessen.